Pr cikkek

Mennyire megbízható általában az időjárás előrejelzés?

Sokan nem szeretik végighallgatni a híreket, mert unalmasnak tartják, vagy, csak mert úgy érzik, úgysincs különösebb ráhatásuk bizonyos belpolitikai dolgokra – azonban amikor jön végre a napi időjárás előrejelzés, akkor szinte mindenki feltekeri a hangerőt a rádión vagy leül egy röpke percre még számos teendője között is a televízió elé. Vajon miért? Mert az időjárás előrejelzés bizony mindenkit érint, hiszen az idő és az éghajlat, a klíma nagyon sok mindent képes befolyásolni.

Kezdve attól, hogy mit veszünk fel, miben indulunk útnak, milyen programot szervezzünk, egészen odáig hogy mit eszünk, milyen táplálék kerül majd az asztalunkra. Sokan persze ilyen mélységekig bele sem szoktunk gondolni, hiszen elegendő megjegyezni az éppen aznapra aktuális időjárás előrejelzést, na meg mára már tudjuk azt is, hogy minél távolabbra mutat a meteorológiai jelentés, annál kevésbé tud majd pontos és megbízható képet adni a várható időjárást illetően.

Általános egy napra előre 80-90 százalékos hatékonysággal tudnak biztosan mondani az időjósok, míg ugyanez tíz napra levetítve már csak 60-70 százalékban tud majd pontos képet adni az időjárás előrejelzés. Ezeket most azon értékekre vetítettük vissza, melyeket a dinamikus előrejelzési modellekkel készítenek. Ez a számítógépes rendszer által generált előrejelzés legfeljebb két hétre tud előre elkészülni, s ehhez a légkör folyamatainak fizikai megközelítését használják és alkalmazzák a tudósok.

Nem kevésbé fontos az sem, az olvasó vagy a hallgató számára, hogy ki mondja be az időjárás előrejelzést, s mennyire érhető és közérthető a hallott és látott információ, valamint mennyire jó annak vizuális megjelenítése. Erről egy webes felmérést is készítenek a idojaraselorejelzes.com weboldal üzemeltetői, ahol többek között az általános, aktuális, naprakész időjárás előrejelzés mellett számos további hasznos közlekedési, utazási, klímát és más egyéb érdekességet felvonultató cikket, írást is olvashatunk, és akár régiók szerint és nagyvárosok szerint is kaphatunk képet a bennünket érdeklő aktuális időjárás előrejelzést illetően.

Pillanatképek

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider